Assalammualaikum..
selamat petang semua...
makan ape semua petang ni... alhamdulilah petang ni kite di anugerahkan sedikit kerajinan untuk membuat apam pisang kecik comey ni.. hihii
senang membuatnye sesenang memakannye.. jomla cube semua..
Apam pisang lembut dan gebu |
apam pisang lembut dan gebu |
Bahan-bahan :
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula putih atau gula perang
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 tsp soda bicarbonate
- 1/2 tsp baking powder
- 4 biji pisang - dilenyek
- Secubit garam
- 1 tsp esen vanilla
Cara penyediaan :
- Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat.
- Masukkan campuran tepung dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan pisang, esen vanilla dan garam. Gaul sebati.
- Sapu minyak pada loyang atau acuan kecil dan tuang adunan. Kukus 45 minit untuk adunan di dalam loyang atau 15 minit untuk adunan di dalam acuan-acuan kecil.
- Hidangkan bersama kelapa muda parut atau boleh dinikmati begitu sahaja.
SELAMAT MENCUBA!
Thanks for sharing this! I actually like to eat ampam in Banana!
ReplyDeleteThanks for sharing the recipes. Look easy and delicious by looking at the photo.
ReplyDeleteOMG! That is one easy recipe!
ReplyDeleteThe real question is - rajin ke seketul #RawlinsGLAM nak membuatnya? Haha
sedapnyaaa....
ReplyDeleteSimple ker resepinya yerp. Nampak sedap ☺
ReplyDeletei suka apam balik... tapi apam pisang belum cuba lagi! Thanks for the recipe!
ReplyDeleteSedapnya nampak. Nk try buat la nanti. Thanks share resepi
ReplyDeleteSaya biasa letak minyak sikit utk make sure lembut tahan lama
ReplyDeleteOh, macam tue rupanya nak masaknya.. memang rare letak pisang dalamnya...
ReplyDeleteNampak seketul pisang dekat tengah-tengah tu. Nampak memang menarik. Tapi myra pakai acuan ape ye?
ReplyDeletesaya pki acuan kcik yg kaler merah tu.. slalu org buat kuih lompang tu hihii
DeleteApam pisang? Tak pernah dengar selalu dengar cekodok pisang, pisang cheese. Mmg rare and jakun sikit bila tahu pasal Apam pisang ni. Haha nak suruh kakak Alja buat lah. Agak-2 sama ke rasa dgn kek pisang? Yummy!
ReplyDeleteSkrg famous apam pisang. Kalau duku kek pisang cekodong pisang. Skrg simple je kan resepi dia. Thank you sharing resepi. nanti nk cubalah.
ReplyDeleteoh great! nak cuba....memang i tengah craving apam pisang...
ReplyDeleteRacheal
oh great! nak cuba....memang i tengah craving apam pisang...
ReplyDeleteRacheal
Hahahaha comelnyaaaaaaa! Buat macam ni senang budak-budak nak makan kan. Kalau buat kek, bersenam serbuk. Apa ni lg lembut. Good idea! Boleh cuba nanti.
ReplyDeleteGreat recipe.. Let's make apam pisang together.. hehe~
ReplyDeleteLama tak makan cekodok pisang, kek pisang. So kena try pulak apam pisang ni!
ReplyDeleteya auloh apam pisang! dapnyaaaaaa!
ReplyDeleteYa allah...kenapa SA tengok apam pisang tu di waktu ni huwaaaaa...sedpanya..resepi macma senang jer..nak cuba laa...
ReplyDeletecubalah..mmg puas ati hihii
DeleteApam pisang kegemaranku.. sedap, mudah nk buat dan boleh tahan lama, boleh kenyang.. hihi
ReplyDeleteFavourite anak ni, tapi maknyee tak reti buat hehehe, selalu balik kampung MIL buat untuk anak2, tq share resepi boleh try buat nanti :)
ReplyDeleteyanmie
http://www.yanmieonline.com
eh, nampak macam mudah je resipinya! boleh masuk resipi orang bujang ni. haha
ReplyDeleteOoh, this recipe looks interesting to try, and easy to do. Thank you for sharing :)
ReplyDeletefav ni.. kat rumah banyak pisang ayah bawak balik dari kebun.. tapi tak reti nak buat.. tq for sharing recipe!
ReplyDeleteLamanya tak makan apam pisang. Nak buat tak reti, dah ada recepi ni boleh le ikut, tq ya
ReplyDeleteTak pernah pun makan apam pisang!!!
ReplyDeleteThey look so cute. Thanks for sharing the recipe. Want to try to make it soon.
ReplyDeleteaiyooo so cute! i am sure it is equally tasty!
ReplyDeleteSedap lah! I nak cuba juga.
ReplyDeleteAslm iris.. mama boleh nampak post ni je yg atas sekali
ReplyDeleteTq ye mama pp.. Ade prblem ni.. Ble publish kuar tajuk je... Adoii huhu😥
Delete