bahan-bahan
1 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 biji cili merah hidup
2 sudu besar cili giling
sedikit lada hitam
rempah penumis (kayu manis,buah pelaga,bunga lawang)
bahan untuk kuah kicap
4 sudu kicap pekat
4 sudu kicap manis
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
bahan untuk kisar
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
cara penyediaan
1. panaskan minyak dan tumis remoah penumis bersama bahan- bahan kisar tadi sehingga naik bau.. kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
2. masukkan semua bahan untuk kuah kicap kacau sebati dan masukkan sdikit air
3. setelah masak masukkan ayam (goreng separuh masak) dan masukkan cili hijau/merah hidup lada hitam tadi.. bawang besar untuk hiasan.
1/2 ekor ayam dipotong kecil-kecil
4 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar
1 batang serai
5 biji cili padi (dipotong halus)
2 biji limau kasturi diambil jus sahaja
3 helai daun limau purut
2 biji tomato
bunga kobis,kacang panjang, carrot dan jagung muda
sedikit sos tomato
sos cili
sos tiram
kicap manis
serbuk perasa
cara
panaskan kuali, gorengkan ayam separuh masak masukkan bawang merah baeang putih dan ciki padi yang ditumbuk.. kacau garing masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap manis dan perasa biarkan sampai mendidih masukkan sator2 dan tomato dan biarkan didih sekejap. last sekali perahkan sdikit limau kasturi.
Good sharing. Nnt nk cuba la. Asyik ayam goreng jer😁
ReplyDeleteWahhh rajinnya. Terima kasih share resipi ni nanti boleh la cuba masak ikut resipi yang dikongsi ni. Hehe so hari ni dah tau la nak masak apa ekekek.. thanks
ReplyDeleteYa Auloh. Pepagi buka pula resepi ayam goreng. Nampak gaya kena cari la petang kang. Hahaha. Rawlins tak pandai masak, pandai makan je hehehe
ReplyDeleteBetul sis, dua menu ni paling senang dalam dunia nak buat. Ayam paprik lagi simple sbb tak payah goreng ayam tu lagi.
ReplyDeleteMenu paling mudah nak buat..dicampak- campak jer bahanya maka jadilah ia..hehehe..menu paling laku bila time sahur..dah repeat banyak kali atas permintaan..laju je abis sebab masak panas- panas
ReplyDeleteni ayam masak apa ni? hhaha senang je. kalau makan dengan nasi panas ni fuhhh confirm terangkat weh marvelessssss
ReplyDeleteAlahai.. Nampak mudah-mudah belaka. Tapi, hidup bujang kan.. Selalunya saya dan roommate beli makanan bungkus dan panaskan waktu sahur sebab biasanya pun bangun agak lewat juga. Haha. Tapi yang penting menu2 tu semua nampak sedap!
ReplyDeleteUsually Chinese style is the sweet type and cook with ginger. I have not try the spicy type. This week will try your recipes.
ReplyDeleteterliur tengok juadah ni..baru minggu lepas buat ayam masak hita
ReplyDeleteayam masak kicap mmg fav....blum masak lg menu ni utk bln ramadhan..akan masak nanti..selamat berpuasa
ReplyDeleteThanks for the resipi. Selalu juga buat masak kicap ni sebab senang. Paprik jarang buat sebab selalu tak cukup bahan ☺
ReplyDeleteOkay lia nak simpan resepi ni nak follow bila masak menu berbuka nanti. Suka juga masakan ayam ni. Nak Cuba juga kat rumah.
ReplyDeletesedapnya untuk bersahur. makan beria jugak ni siap masak ayam hehehehe...tapi sebab caranya mudah tu yg blh buat sahur ya kan..
ReplyDeleteSis kalau bersahur memang malas nak masak, makan je hidangan berbuka kalau ada, kalau tak ada, minum je susu..hehehe..nak berdiet lah katakan...:D
ReplyDeletemudahnya bila tengok org share2 resepi. selalu kita terbayang susah benor nak masaknya, padahal simple je. okay buka puasa nanti sy nak cuba try masak guna resepi nie. thanks ya sharing recipe nie
ReplyDeleteNampak menyelerakan . Nanti nak cubalah resepi ni. Terima kasih sudi kongsi.
ReplyDeleteMudahnya resepi dia. Boleh cuba buat untuk hasben nanti ni. Mesti dia suka lauk macam ni. Terima kasih share resipi.
ReplyDeleteThanks for sharing, this looks easy enough for me achieve but I think I will leave out the chili and make a non spicy version.
ReplyDeletedua2 menu ni ciktom suka masak dan makan tapi suami ciktom kurang suka pulak. jadi agak jarang masak..menu yang simple dan mudah untuk masak time sahur kan.
ReplyDeletedua resepi nak selalu buat sebab mudah dan sedap.
ReplyDeleteJanjiKita
Ini resepi kegemaran keluarga, nk pula klu mak yg msk. Bertambah nasi
ReplyDelete